Vorig jaar, aan het einde van 2017, voelde ik me enorm opgewonden. Ik was er namelijk van overtuigd dat 2018 mijn jaar zou worden. Ik was bezig met de juiste investeringen, liep op het juiste pad en ik zou eindelijk geld gaan verdienen. Hoopte ik…..

Goede Moeder

Het zat zo: ik was eigenlijk al een tijdje blut. Erg blut. Na de geboorte van de eerste had ik vrij impulsief ontslag genomen als docente geschiedenis. Ik had namelijk besloten dat ik een thuisblijfmoeder zou worden. Alleen dan zou ik een goede moeder kunnen zijn. Dat was een overtuiging die ik al een tijdje met me meedroeg. Ik had dromen over zelfgemaakte jam en stoofpotten die al vanaf 8.00 uur op het fornuis zouden staan te pruttelen. Ook zou ik met mijn dochter talloze wandelingen gaan maken naar vijvers en sloten om eenden te gaan voeren. Dat was mijn beeld van een goede moeder.

“Ik had eigenlijk een grote hekel aan eenden”

Alleen was het punt een beetje dat ik a) niet kon koken, b) in hart en nieren een werkdier was en geen thuisblijfmoeder, c) dat ik eigenlijk een behoorlijke hekel heb aan eenden.

Ik deed echt mijn best, maar na een half jaar smeekte ik een nabijgelegen school om mij aan te nemen als docent. Soms zit het gewoon in je DNA en dan is er geen ontkomen aan.

Ontslag

Toch liep het anders. Mijn dochter werd ziek, ik nam toch weer ontslag en dat was op dat moment beter. Ja, ik werd soms gek, maar met een dochter op Kentalis (met een spraaktaalachterstand), een tweede van een jaar én in verwachting zijnde van de derde, was het gewoon even de beste stap.

In 2014 kwam er weer wat werk, wat uitgroeide tot een parttime baan. in 2016 kwam er een stichting bij, namelijk Mama Doet. En zo bouwde ik weer langzaam een inkomen op. In 2018 zou het dan echt gaan gebeuren, dacht ik. Het moest ook wel, want ik was blut.

Wat als ik zou falen?

Op 18 november 2017 was ik op het event van Marieke Anthonisse, oftewel Zakenmam. Ik had eerst tientallen keren haar agenda op Facebook voorbij zien komen. Uiteindelijk ging ik overstag en kocht ik deze super gave agenda. Ik heb er een heel jaar meegedaan: uniek voor iemand die na een half jaar meestal meer ruimte nodig heeft. Via de agenda kwam ik erachter dat Marieke ook een event organiseerde. En echt: dat event veranderde mijn visie compleet.

Marieke had het over plannen maken en de bewustwording van wat ons – vaak vrouwen – tegenhoudt. Het kwartje viel: ik was zelf degene die niet echt durfde te gaan voor mezelf. Ik was gewoon bang. Wat zou er gebeuren als ik bekend zou maken weer meer als zzp’er te gaan doen? Wat zouden de reacties zijn? Kon ik het wel? En wat als ik zou falen?

Dolenthousiast

Niet alleen kwam ik dolenthousiast terug van het event, óók besloot ik mezelf in te schrijven voor haar jaarprogramma van Moeders met een Missie. Want dat ik inmiddels een missie had, was me wel duidelijk.

Een jaar keihard werken volgde. Maar ook een jaar waarin ik thuis orde op zaken bracht, zoals het afmaken van de foto-albums van de kinderen en een flinke opruiming. Op zakelijk gebied pakte ik de administratie resoluut aan en liep ik niet meer achter. En ik volgde vier (4!) studies, waarvan een enkele online, om mijn kennis te vergroten.

Ik ging verder met Mama Doet. Dat durfde ik namelijk nu.

Was het dat? Nee, met Mama Doet organiseerden we een zwangerschapsbeurs en een Koeka Sample Sale. In juni deed ik examen voor de studie Eventmanagement van Schoevers én vierden we Wereldkinderdag, waarbij we 1600 euro ophaalden voor het goede doel (oorlogswezen in Syrië en Irak). En in september hakte ik de knoop door: ik ga verder met Mama Doet. Dat durf ik namelijk.

Zondagochtend 6 uur

Nu is het 30 december 2018 en ben ik deze zondagochtend om 6 uur opgestaan om te werken. Dat ik daar de energie voor heb, wijt ik aan een geweldig jaar. Want op zakelijk gebied veranderde er ontzettend veel. Denk aan een nieuwe website, een nieuwe locatie en een nieuwe koers voor Mama Doet, én het opzetten van mijn werkzaamheden als schrijfcoach en Social Media Schrijfexpert.

Schrijf ik dit om op te scheppen? Nee, eigenlijk gewoon omdat ik het zelf bijna niet kan geloven! En om ook jou te laten weten dat als je eindelijk een stap durft te zetten, er ongelooflijk veel kan gebeuren. Ik ben enorm trots, mijn zelfvertrouwen is gegroeid en mijn inkomen ook ;-).

5 januari is de officiële opening

Nu wordt 2019 het jaar om te stabiliseren. Om mijn online schrijftraining uit te zetten en met Mama Doet geweldig leuke en nieuwe workshops op te zetten. Op 5 januari is de officiële opening en ik kan niet wachten!

Vanaf deze plek wens ik jullie allemaal een heerlijk, gezond, liefdevol en succesvol jaar en ik hoop jullie komend jaar te zien op Westeind 5a. We gaan er een feest van maken!