Negen jaar geleden, na de geboorte van mijn eerste dochter, dacht ik: nu ga ik stoppen met werken. Het was een overtuiging, niet op enige ervaring gebaseerd, dat goede moeders thuisbleven. Het was niet het voorbeeld dat ik had gehad, met een ontzettend ondernemende moeder. Maar met een echtgenoot die meer dan zestig uur werkte, vond ik het erg nobel om mijn baan op te offeren.

Zes maanden later smeekte ik een schooldirecteur om me aan te nemen als docent. Ook al had ik kringen tot onder mijn knieën, kreeg ik het niet eens gepland om elke dag te douchen en at ik nog steeds elke avond een koud geworden maaltijd, de muren kwam op me af.

Een goede moeder neemt haar eigen verlangens serieus

Het deed me realiseren dat ik mijn overtuigingen moest herzien. Een goede moeder is een moeder die haar best doet, maar zichzelf niet vergeet. Die ook haar eigen wensen en verlangens serieus neemt. Het was iets wat ik moest leren en waarvan het mijn missie zou worden het ook aan andere moeders te laten zien.

In een wereld met duizenden meningen, is het soms lastig vast te houden aan jouw eigen standaard. Om dingen te doen, die jou gelukkig maken en waar je energie van krijgt. Soms lijkt het veel gemakkelijker om jezelf weg te cijferen. Om de partner en de kinderen voor te laten gaan. Maar vergeet niet dat jij met al jouw liefde, talenten en doorzettingsvermogen óók belangrijk bent.

Neem aandacht voor jezelf

Zorg voor jezelf. Zorg ervoor dat je op tijd even adem kunt halen. Jezelf kunt horen denken. Je jezelf iets toestaat, wat anderen gewoon nemen. De partner gaat gewoon sporten, zonder na te denken over de oppas. De kinderen nemen jouw aandacht, ook al was je met iets anders bezig. En dat mag jij ook doen.

Zoals kinderen verschillende fases doorlopen, zo gaat dat ook in het moederschap. En je mag op elk moment jouw overtuigingen loslaten als ze niet meer goed voor je zijn. Met deze drie tips, gaat jou dat zeker lukken!

Ook voor leuke dingen mag je een oppas regelen

Allereerst is een goede oppas onmisbaar. En ook al is het in het begin misschien moeilijk om de kinderen los te laten, uiteindelijk is het beter voor jou. Wat zijn jouw dromen en verlangens? Waar word jij blij van? Ga dat dus ook doen! Ga schilderen, hardlopen, je laten masseren (en ja, daarvoor mag je gewoon een oppas regelen). Ga dansen, op pad met vriendinnen en geniet!

Ten tweede: lach erom. Lach erom als het niet gaat zoals je hoopt. Lach er zeker om als je eigenlijk nu al weet dat je er over drie maanden wél om kunt lachen. Stel: je hebt een dochter van vier jaar, die op een verjaardag bij vrienden naar boven sluipt, een tube haarverf vindt en daarmee de slaapkamer gaat schilderen. En ja, ook het portret van de vrouw des huizes. Mét een snor. Dan schiet je hart wel even in je keel, maar je weet óók: dit wordt een verhaal wat je nog jaren gaat vertellen. En waar je hartelijk om zult kunnen lachen. Dus doe dat dan meteen (als je eenmaal thuis bent dan).

Te weinig slaap is slopend

Ten derde: slaap zo veel je kunt. Een powernapje hier, een hazenslaapje daar. Te weinig slaap sloopt je. Het sloopt verlangens, dromen en wensen. Te weinig slaap verkleint jouw wereld en vernauwt jouw visie. En ja, ook daar mag je een oppas voor inzetten. Echt!

Geniet van het moederschap, geniet van jouw leven. Als je aandacht aan jezelf geeft, kun je dat ook aan anderen geven.
Liefs Sophie

Over Sophie

Freelance journalist Sophie Fleur Verbiesen richtte in 2016 Mama Doet op om vrouwen tijd voor zichzelf te bieden met onder andere workshops. Ook schreef ze blogs voor Viva Mama en bundelde ze deze onlangs in het boek Het is maar een Fase. Inmiddels is ze begonnen met Sophie’s Schrijfschool om moeders met een eigen bedrijf te helpen groeien. Daarnaast richtte ze het netwerk Mama Doet Zaken op. Ook lid worden? Zoek dan op Facebook naar de besloten groep Mama Doet Zaken.