Dozen vol negatieven heb ik op zolder staan. Vanaf het moment dat ik mijn eerste fototoestel kreeg (het oude van mijn ouders), bleef ik maar aan de gang. Ik was altijd degene die foto’s maakte. Heel vaak sta ik er zelf dus ook niet op. Op zolder staan ook nog dozen vol albums, verbannen vanwege vroegere wilde tijden en eh…ex-vriendjes.

Toen werkte ik natuurlijk nog met fotorolletjes. Oh, de spanning als de foto’s eindelijk klaar lagen in de winkel. Meteen daar ook alle foto’s doorkijken en dan de vreugde als de foto’s precies de sfeer hadden weten te pakken. Of de teleurstelling als net die ene groepsfoto niet scherp was.


“Dat ik veel foto’s maakte, betekende niet dat ik goede foto’s maakte”

Ik weet nog dat ik ergens in 2004 ’s morgens om half 8 ’s morgens bij de Aldi lag, omdat dat daar een digitaal toestel in die dag in de aanbieding kwam. Eindelijk zou ik ook digitaal foto’s gaan maken! Ik was zo blij als een kind.

Dat ik véél foto’s maakte, wilde niet zeggen dat ik goede foto’s maakte. En toen ik op een bepaald moment beeld bij mijn artikelen moest aan leveren, wilde ik dat natuurlijk leren. Ik kwam bij Inge van Olst terecht voor de cursus fotografie basis. En wat heb ik veel geleerd!

In de eerste les leerden we onze camera’s kennen, gingen we oefenen met de witbalans en kijken naar wat een groothoeklens eigenlijk deed. Want ja, het was de bedoeling dat de camera nooit meer op de automatische stand zou staan.

Thuis ging ik meteen aan de slag met wat ik leerde en ik zag gewoon de foto’s verbeteren! Vooral ook omdat we zo veel tips kregen van Inge, die tijd nam voor iedere vraag.

In de lessen erna leerden we over resolutie, ISO waarden, scherpstellen, scherptediepte, sluitertijd (heel belangrijk bij energieke kinderen!), flitsen (wel of niet), composities en nog veel meer!

Eindelijk lukte het me foto’s te maken die ik wel zag, maar eerder niet op beeld kreeg. Het fotoboek van dat jaar deelde ik maar op in drie delen, zo veel prachtige foto’s (van vooral de kinderen) moesten in het album.

Ook het beeld voor de krant werd beter. En het werd ook steeds leuker! Fotograferen tijdens de carnavalsoptocht, net dat unieke beeld schieten, mooie composities en vrolijke kleuren, het lukte gewoon!

Zelf ging ik daarna nog de cursus Foto’s Bewerken doen, omdat ik dat nodig had voor het werk. Nu neem ik af en toe Inge’s uitgebreide cursus er nog bij, boordevol praktijkvoorbeelden en tips. Ik maak nog steeds heel veel foto’s, maar nu zijn ze gelukkig wél goed!

Groetjes Sophie Fleur Verbiesen